Zoznámte sa, toto je nové Jablčnô

- 11. 08. 2016 -
Predstavte si aspoň pol roka vymýšľania, skúšania a testovania, k tomu jablkovú šťavu, chinín, dobre zamiešajte a máte nový nápoj. Opäť sme ho však pomenovali svojsky a to Tonyk s tvrdým Y. Lebo píš ako počuješ.

Možno sa naskytne otázka prečo práve Tonyk, ale Jablčnô nikdy nemalo byť len o sajderi, ale o chutnom pití z jabĺk a zmene ktorú sme chceli priniesť do sveta nápojov na Slovensku. 

A aj tento náš Tonyk je v niečom prvý aj iný ako ostatné. V prvom rade je jablkový. Má príjemnú kvetinovú arómu a jablko v kombinácii s chinínom priam až citrusovú chuť. Je bez pridaného cukru, nie presladený ale správne horký. A pripravili sme ho čierny, aby ste ho nikdy medzi tonikmi neprehliadli.

Sme preto nesmierne radi, že vám ho môžeme konečne predstaviť. Zoznámte sa, toto je prvý slovenský jablkový Tonyk. 



O tom, ako sme sa zabývali v Kravanoch nad Dunajom

- 29. 03. 2016 -
Do Kravian nad Dunajom sme sa presťahovali, aby sme boli bližšie pri jabloňových sadoch a tak vždy vyrábali z tej najčerstvejšej jablkovej šťavy.

Po príchode sme však ešte nevedeli kde presne vznikne naša nová Jablčnô sajderia. Či začneme stavať na zelenej lúke, ktorých je tu kopec, či sa k niekomu prisťahujeme, niečo kúpime, alebo opravíme.

Len náhodou sme natrafili na budovu, ktorá bola kedysi medovináreň a slúžila potravinárskej výrobe. Aj keď bola už v ošarpanom stave a plná haraburdia, bolo to ideálne riešenie. A tak sme ju kúpili a nasťahovali sa do nej. Bola potrebná rozsiahla rekonštrukcia, mnoho vecí vymeniť, opraviť a taktiež to najhlavnejšie, a to priniesť kvasné tanky aj plničku. Trvalo to niekoľko mesiacov, ale našťastie už je všetko tip-top a môže sa vyrábať. A tak sme si chceli zaspomínať a dali sme dokopy pár fotiek.

Pozerajte.

Koľko ľudí, toľkým chutí!

- 28. 08. 2015 -
Sme radi, že náš sajder chutí takmer všetkým a to veru aj profesionálom. Peter Handzuš, okrem toho, že je náš kamarát a jeden z tých najlepších somelierov na Slovensku, nám od začiatku pomáhal a radil s vylaďovaním chutí. A dali sme si poradiť. Pretože máme ambíciu sa stále pre vás zlepšovať, sme ho nedávno opäť poprosili o odborné posúdenie. A tu je:

,,Sajder Jablčnô - príťažlivá farba zlatožltozelená, perlenie vyhovujúce, vôňa jemná čistá nevtieravá, po ovocí a kvetoch, vcelku dlhotrvajúca, dlho zostáva aj v pohári po jeho vyprázdnení, chuť guľatá a krehká, ovocná linka je zreteľná, prechádza do pekných jablčných trieslovín, zaujímavé pitie, stredne plné aj keď trochu krátke, napriek tomu pôsobí harmonicky, osviežujúco a veľmi uhladene.

Technologicky veľmi dobre zvládnutý produkt, nemám žiadne profesionálne výhrady. Teraz je na vás, aby ste tento fajn produkt vyšperkovali. Pohral by som sa s obsahom kyselín a sýtením (som vysadený na jemnejšie perlenie, ale veď viete, to je zvyk, ktorý si nesiem zo šumivých vín).“

Peter Handzuš.



A nám už ostáva na záver len poďakovať Petrovi, aj všetkým, ktorým náš sajder Jablčnô chutí.

Za Jablčnô podpísaný Michal Slovák

Jablčnô, o Jablčnom, s Jablčným…

- 23. 03. 2015 -
Je už dobre známe, že sme pre vás začali ako prví vyrábať slovenský cider, ktorý sme si nazvali po slovensky, po našom, sajder. Práve preto, lebo v čase, keď sme začínali s jeho výrobou, neexistovali ani právne predpisy, či slovo v slovenskom jazyku, ktoré by o ňom hovorili. Tento názov používame a budeme používať ako jediní na Slovensku, preto sme poprosili Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra, aby nám čierne na bielom potvrdil, ako sa slová ako Jablčnô, sajder, ale aj cider, skloňujú. A takto znie ich odpoveď:

Pri názve jablkového nápoja cider sav Slovníku cudzích slov (2005), ktorý je sprístupnený v elektronickej verzii na stránke Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV slovniky.juls.savba.sk, uvádza skloňovanie so zachovávaním samohlásky e. Podľa slovníka sa neživotné podstatné meno mužského rodu cider, ktoré sa prevzalo z francúzštiny,skloňuje podľa vzoru dub, iba v lokáli jednotného čísla má príponu -i – v cideri (teda nie -e ako v dube). Takto Vám odporúčame skloňovať aj názov sajder, ktorý má rovnaké zakončenie ako podstatné meno cider. V jednotnom čísle má mať tieto tvary: N sajder, G (bez) sajdera (alebo aj sajderu), D (k) sajderu, A (dám si) sajder, L o sajderi, I so sajderom, v množnom čísle N sajdery, G (bez) sajderov, D (k) sajderom, A (kúp)  sajdery, L o sajderoch, I so sajdermi. Takto sa skloňujú aj mnohé novšie prevzatia zakončené na -er ako server, skener, baner. Niektoré neživotné podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu zakončené na -er sa však v slovenčine skloňujú s vynechávaním samohlásky e (napr. sveter, meter, tender, cylinder) a pri niektorých sa v slovníkoch uvádzajú obe možnosti skloňovania (napr. fíčer – fíčera aj fíčra, charter – chartera aj chartra, ploter – plotra aj plotera, bunker ­– bunkra aj bunkera). Tak ani pri slove sajder nemožnovylúčiť ani skloňovanie s vynechávaním samohlásky e. V takom prípade by sa však podstatné meno sajder skloňovalo pravidelne podľa vzoru stroj a v jednotlivých pádoch by malo tieto tvary: N sajder, G sajdra, D sajdru, A sajder, L o sajdri, I so sajdrom; v množnom čísle N sajdre, G sajdrov, D sajdrom, A sajdre, L o sajdroch, I so sajdrami. Od spôsobu skloňovania závisí aj tvar vzťahového prídavného mena sajderový (so zachovávaním e) alebo sajdrový (s vynechaním e).

Názov firmy Jablčnôje podstatné meno, ktoré má tvar (nárečového) prídavného mena a skloňuje sa ako prídavné meno podľa vzoru pekný, t. j. G z Jablčného, D Jablčnému, A Jablčnô, L o Jablčnom, I s Jablčným. Ak chcete v texte zachovať základný tvar Jablčnô, môžete sa vyhnúť skloňovaniu názvu firmy tak, že pred ním použijete všeobecné podstatné meno firma, napríklad z firmy Jablčnô, k firme Jablčnô, o firme Jablčnô.

S pozdravom

PhDr. Katarína Kálmánová

Za jazykovú poradňu JÚĽŠ SAV

Na zdraví!

- 09. 03. 2014 -
Nasadol som do drahého auta nemeckej značky, napravil si kravatu od talianskeho módneho návrhára, usmial sa na slovenskú sekretárku sediacu na sedadle spolujazdca. A potom som sa zobudil. Vo vlaku. 

Moja prvá služobná cesta nebola taká, ako som si ju vysníval, ale mala dôležité poslanie. Jablčnô ide expandovať!

Praha ma privítala v celej svojej kráse a ja hrdý na svoje poslanie som si kráčal Hlavním nádražím a niesol štrngajúcu zásielku prvého slovenského sajdru aj naším sousedům.

Petr je príma kluk a má príma kaváren. Kafemat v časti Dejvice. Je to miesto, kde vám nielen pripravia skvelú kávu, ale budete prekvapení príjemným prostredím a priateľskou atmosférou. Pre nás je to určite najobľúbenejšie miesto v Prahe a veríme, že čoskoro bude aj pre vás.

Pre Česko je to síce len malý krôčik, ale ja… ja som sa veru nachodil.

Tak na záver už len teda: ,,Na zdraví!“

Za Jablčnô podpísaný Filip Černý

Koľko lásky dáš, toľko lásky dostaneš

- 15. 12. 2013 -
Hneď na úvod, a to nie len článku ale aj blogu, sa chceme poďakovať všetkým ľuďom, čo nám dopomohli až sem. Ani sa to nezdá, ale je to už rok a to presne od 15. decembra 2012, čo vznikol na stretávke z gymnázia ten ,,bláznivý’’ nápad, vyrábať na Slovensku konečne sajder. Nikto z nás netušil ako, ani čo ho čaká, ale nezľakli sme sa a verte, že pár krát bolo treba veru veľa odvahy.

Chceme sa poďakovať, lebo občas, že vraj počuť, že ľudia sa zvyknú sťažovať, ako sú ostatní zlí a neprajní, ale my sme dostavali od vás vždy len veľa povzbudivých ohlasov.A tiež, že vraj sme národ závistlivý, ale nás ste naopak odmenili svojou priazňou a pomocou. Za tú krátku dobu ťažkých rozhodnutí, tvrdej práce, ale aj radostí, ste nám pomohli v tom vytrvať práve vy všetci, ktorým chutí Jablčnô.

Teraz nás čaká opäť namáhavá úloha. Rozširovanie výroby, investície do nových technológií, ktorými sa chcem pre vás zlepšovať a tiež akcie ako Dobrý trh (21.12.) v Starej Tržnici a Vianočný farmársky trh vo Freshmarkete (19.12 - 23.12.) kde sa opäť osobne stretneme.

Koľko lásky dáš, toľko lásky dostaneš a preto sa i naďalej budeme snažiť vám ju opätovať.

Za Jablčnô podpísaný Michal Slovák